Tips bij hitte!

Delen:

Op Curacao is het gemiddeld 30 graden. We kennen hier wel een regenseizoen, maar meer dan een korte stevige bui van 5 minuten stelt dit niet voor. Vaak valt de regen ook nog wanneer we met z’n allen lekker nog liggen te slapen. De warmte, de hitte kan wel allerlei gevolgen met zich mee brengen. Hierbij een aantal tips tegen de hitte:

–> Drink voldoende; Drink minimaal 2 liter water per dag. Doordat je veel zweet, verlies je ook veel vocht. Probeer alcohol te vermijden. Je kunt de water ook afwisselen met een heerlijke lokale drank: Awa Limunchi. Water met limoensap. Zeer dorstlessend. Ze zijn verkrijgbaar in de varianten met én zonder suiker.

–> Zorg ook voor voldoende zouten; Tijdens het transpireren verlies je ook veel zouten. Een sportdrankje tussendoor of een bouillion geeft je de nodige zouten.

–> Vermijd de zon en ga lekker in de schaduw zitten; We hebben veel wind op Curaçao en daardoor merk je niet altijd dat de zon op je lichaam brandt. Niets is minder waar. We leven hier vlak bij de evenaar, waardoor de zon fel is. Een bedekte schaduwplek is daarom beter en ook in de schaduw wordt je bruin 😉

–> Vermijd zware inspanning; Houdt je van sporten, probeer dit dan in de vroege ochtend te doen of in de namiddag/avond. Het is dan lekker aan het afkoelen, waardoor je lichaam beter je sport activiteit aan kan.

–> Siësta; tussen 12.00 en 15.00 is het warm. Neem lekker een siësta, dat doen de bewoners van het eiland ook! En je lichaam komt er ook heerlijk van tot rust. Want de hitte vermoeid. Je lichaam is immers zo hard bezig om jou op de juiste temperatuur te houden, daar wordt je moe van!

–> Kleed je luchtig; Kies voor luchtige kleding van ademende materialen zoals linnen en katoen. Het is ook fijn om je ogen goed te beschermen tegen het zonlicht door middel van een zonnebril met een goed UV filter en draag een hoofddeksel. Wij dragen graag wit, omdat dit minder warm is dan zwart. Witte kleding heeft nog een voordeel, het trekt geen steekvliegen aan. Zo wordt je ook nog bespaard tegen jeukende muggenbulten.

–> Blijf je medicatie in de gaten houden; sommige medicijnen beinvloeden je temperatuursregulatie. Controleer de bijsluiter, of overleg met de huisarts of je voor jouw medicatie specifieke voorzorgsmaatregelen bij hitte getroffen moeten worden.

–> Ben je te warm geworden? koel je zelf, maar doe dit langzaam. Lekker zwemmen in de zee of het zwembad, voor de blower of even onder de douche. Het water hier is niet ijskoud, dus daardoor koel je rustig. Ben je extreem oververhit en vermoed je dat er sprake is van een hitte beroerte dan dien je absoluut langzaam te koelen, anders kan je in shock raken. Voel je je niet goed worden of maak je je zorgen, bel dan met een huisarts of 912 de ambulance.

–> Ben je verbrand door de zon? Haal dan bij de drogist, de Botika noemen we dat hier, een fles Aloe Vera creme 95%. En als je die bij voorbaat al koopt, want hij is echt super lekker op je lichaam, zet hem dan in de koelkast. Ben je verbrand? dan verkoel je de plekken door het in te smeren met deze Aloe emulsie.

–> Dan de laatste tip; Haal airco in een potje in huis. Op Curaçao gebruiken we het echt overal voor: Glacial! Deze alcohol emulsie in Kermit de kikker groene kleur, kan je op je lichaam sprayen. Door de altijd aanwezige wind, waait het als een soort airco verkoeling over je lichaam. Glacial is 70% alcohol en daardoor ook handig om je handen mee te reinigen. Het heeft ook nog eens een lekkere menthol geur en vlekt niet in je kleding. Verkrijgbaar in grote flessen en handige handtasformaten. Een must have op Curacao.

Meer berichten

Dushi Medical in Nederland

Maart 2020, Curacao gaat in een totale lockdown. De luchthaven wordt gesloten voor inkomende vluchten en cruise boten keren huiswaarts. Curacao moet zoveel mogelijk COVID-19

Hooggevoeligheid en hitte

Ik ben Hoog Sensitief. DAt heeft een aantal voordelen en nadelen. Veel mensen met een autistische vorm of een handicap zijn ook Hoog Sesitief. Happinez