Wat is het verschil tussen een PCR-test en een Antigeentest

Delen:

Dushi Marjan is regelmatig aan het testen. Dat kunnen PCR-testen zijn of Antigeentesten. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Bij beide varianten wordt eerst een monster genomen van de patient. Dit kan een neus -en keelstrijkje zijn of enkel een neusstrijkje.

Antigeen test (sneltest):

Antigenen zijn stoffen die het lichaam aanzetten tot een immuunreactie. Ze veroorzaken de aanmaak van antilichamen. Deze tests gebruiken in het laboratorium gemaakte antilichamen, om te zoeken naar antigenen van het SARS-CoV-2-virus.

Om een antigeentest uit te voeren, wordt een monster behandeld met een vloeistof met zout en zeep, die cellen en andere deeltjes uit elkaar haalt. Vervolgens wordt de vloeistof aangebracht op een teststrip waarop in een dunne lijn antilichamen zijn geschilderd die specifiek zijn voor SARS-CoV-2.

Net als antilichamen in het lichaam, zullen de antilichamen op de teststrip zich binden aan elk antigeen in het monster. Als de antilichamen zich aan coronavirusantigenen binden, verschijnt er een gekleurde lijn op de teststrip die aanwezigheid van SARS-CoV-2 aangeeft.

Dit betekent wel dat er voldoende viraal antigeen in het monster aanwezig moet zijn om de antilichamen op de teststrip een signaal te laten genereren. Wanneer een persoon zich in de vroege stadia van infectie bevindt, is er niet veel virus in de neus en keel, waaruit de monsters worden genomen. Antigeentests kunnen dus vroege gevallen van COVID-19 missen. Het is ook tijdens deze fase dat een persoon geen symptomen heeft. Dus de kans is groter dat ze niet weten dat ze besmet zijn.

PCR-test:

Bij een PCR-test is de volgende stap om het genetisch materiaal te amplificeren (vermenigvuldigen/vermeerderen). Zo kan zelfs een kleine hoeveelheid coronavirusgenen worden opgespoord. De laboratoriummachine herhaalt een verwarmings -en afkoelingscyclus 30 tot 40 keer, waarbij het DNA wordt verdubbeld totdat er een miljard kopieën van het oorspronkelijke monster zijn. Hierdoor kan de test met succes zelfs de kleinste hoeveelheid genetisch materiaal van het coronavirus opsporen. Dit geeft een nauwkeurigheid die de 100% benadert.

Meer berichten

Dushi Medical in Nederland

Maart 2020, Curacao gaat in een totale lockdown. De luchthaven wordt gesloten voor inkomende vluchten en cruise boten keren huiswaarts. Curacao moet zoveel mogelijk COVID-19

Hooggevoeligheid en hitte

Ik ben Hoog Sensitief. DAt heeft een aantal voordelen en nadelen. Veel mensen met een autistische vorm of een handicap zijn ook Hoog Sesitief. Happinez

Tips bij hitte!

Op Curacao is het gemiddeld 30 graden. We kennen hier wel een regenseizoen, maar meer dan een korte stevige bui van 5 minuten stelt dit